PRAVILA PRIVATNOSTI

BiHUnited je posvećen zaštiti Vaše privatnosti. Kontaktirajte nas ako imate bilo kakva pitanja ili probleme u vezi s korištenjem Vaših ličnih podataka i rado ćemo Vam pomoći. Korištenjem ove Web stranice i/ili naših usluga dajete saglasnost da se vaši licni podaci obrade na način koji je opisan u ovim Pravilima privatnosti.

Sadržaj

1.Definicije iskorištene u ovim pravilima

2.Principi zaštite podataka kojima se vodimo

3.Kakva su Vaša prava u vezi s licnim podacima

4.Koje licne podatke skupljamo o Vama

5.Kako koristimo Vaše privatne podatke

6.Ko još ima pristup Vašim privatnim podacima

7.Kako štitimo Vaše podatke

8.Informacije o kolačićima

9.Kontakt informacije

 

1. Definicije

Lični podaci – svaka informacija koja se odnosi na identificiranu fizičku osobu koja se može identifikovati.

Obrada – svaka radnja ili skup radnji izvršenih na Ličnim podacima ili skupu ličnih podataka.

Vlasnik podataka – fizička osoba čiji se Lični podaci obrađuju.

Dijete – fizička osoba mlađa od 16 godina.

 

2. Principi zaštite podataka

Obećavamo da ćemo se voditi sljedećim principima zaštite podataka:

 • Obrada je zakonita, fer, transparentna. Aktivnosti naše obrade imaju zakonitu osnovu. Uvijek uzimamo u obzir Vaša prava prije obrade ličnih podataka. Pružit ćemo Vam informacije u vezi s obradom po zahtjevu.
 • Obrada je ograničena svojom svrhom. Aktivnosti naše obrade u skladu su sa svrhom zbog koje su lični podaci skupljeni.
 • Obrada je završena s minimalnim podacima. Mi skupljamo i obrađujemo minimalnu količinu Vaših ličnih podataka potrebnih za bilo koju svrhu.
 • Obrada je ograničena vremenskim intervalom. Nećemo čuvati Vaše lične podatke duže nego što je potrebno.
 • Učinit ćemo sve kako bi se osigurala tačnost podataka.
 • Učinit ćemo sve kako bi se osigurao integritet i povjerljivost podataka.

   

3. Prava nositelja podataka

Vlasnik podataka ima sljedeća prava:

 1. Pravo na informaciju – podrazumijeva da imate pravo znati obrađuju li se Vaši privatni podaci i zašto se i od strane koga obrađuju.
 2. Pravo na pristup – podrazumijeva da imate pravo da pristupite podacima skupljenim o Vama i od Vas. To uključuje i pravo na zahtjev i dobivanje kopije skupljenih Vaših ličnih podataka.
 3. Pravo na ispravku – podrazumijeva da imate pravo da zatražite ispravku ili brisanje Vaših ličnih podataka koji su netačni ili djelimicni.
 4. Pravo na brisanje – podrazumijeva da u određenim okolnostima možete zatražiti brisanje Vaših privatnih podataka iz naših zapisa/baze podataka.
 5. Pravo na ograničavanje obrade – podrazumijeva da ako se određeni uvjeti ispune, imate pravo ograničiti obradu Vaših ličnih podataka.
 6. Pravo na prigovor na obradu – podrazumijeva da u određenim slučajevima imate pravo na prigovor na obradu Vaših ličnih podataka, na primjer u slučaju direktnog marketinga.
 7. Pravo na podnošenje žalbe – u slučaju da odbijemo Vaš zahtjev, garantiran pravom na pristup, dostavit ćemo Vam razlog zašto se to dogodilo. Ako niste zadovoljni kako se prema Vašem zahtjevu odnosi, molimo Vas da nas kontaktirate.
 8. Pravo na povlačenje suglasnosti – imate pravo da povučete bilo koju suglasnost na obradu osobnih podataka.

   

4. Podaci koje skupljamo

Informacije i lični podaci koje ste nam dostavili

To može biti Vaša e-mail adresa, ime, prezime, i tako dalje – uglavnom informacije koje su neophodne kako bismo Vam dostavili vijesti vezano za naše aktivnosti. 

 

Informacije automatski skupljene o Vama

To podrazumijeva informacije koje se automatski skladište putem kolačića ili drugih alata za sesije. Na primjer Vašu IP adresu, historija pretraživanja i tako dalje. Ove informacije se koriste zbog poboljšanja korisničkog iskustva.

Javno dostupne informacije: Možemo sakupiti informacije o Vama koje su javno dostupne.

 

5. Kako koristimo Vaše privatne podatke

Koristimo Vaše lične podatke sa ciljem da:

 • vas informišemo o aktualnostima vezanih za naš rad;
 • poboljšamo Vaše korisničko iskustvo;
 • ispunimo obaveze po zakonu ili ugovoru.

Koristimo Vaše lične podatke na osnovu legitimnih razloga i/ili uz Vašu suglasnost.

Uz Vaš pristanak obrađujemo Vaše lične podatke u sljedeće svrhe:

 • da šaljemo elektronički/email glasnik/obavijesti;
 • u druge svrhe za koje smo zatražili Vašu suglasnost.

Obrađujemo Vaše lične podatke kako bismo ispunili obavezu koja dolazi iz zakona i/ili koristimo Vaše licne podatke za opcije koje su predviđene zakonom. Zadržavamo pravo anonimnosti prikupljenih ličnih podataka i upotrebe takvih podataka. Koristit ćemo podatke van okvira Pravilnika samo kada su anonimni.

Mogli bismo obraditi Vaše lične podatke u dodatne svrhe, ali da su u skladu s prvobitnom namjenom za koju su prikupljeni podaci. Da bismo to uradili, osiguravamo:

 • veza između svrhe, konteksta i prirode licnih podataka je pogodna za daljnju obradu;
 • daljnja obrada ni na koji način neće naskoditi Vašim interesima i
 • uvijek bi postojala određena zaštita za obradu.

Obavijestit ćemo Vas o daljoj obradi i svrsi.

 

 

6.Ko još može pristupiti Vašim licnim podacima

Ne dijelimo Vaše lične podatke ni sa kim.

Vaše lične podatke bismo mogli otkriti trećim stranama, samo ako ste dali saglasnost ili postoji druga pravna osnova za to.

 

7. Kako štitimo Vaše podatke

Činimo najbolje da čuvamo Vaše licne podatke kao sigurne. Koristimo sigurne protokole za komunikaciju i prijenos podataka (kao što je HTTPS). Koristimo se anonimnošću i pseudonimima, gdje je prikladno. Nadgledamo naše sisteme za moguće ranjivosti i napade.

Iako dajemo sve od sebe, mi Vam ne možemo garantirati potpunu sigurnost informacija. Međutim, obećavamo da ćemo obavijestiti nadležne tijela u slučaju kršenja podatka. Također, obavijestit ćemo Vas i ako postoji prijetnja za Vaša prava ili interese. Učinit ćemo sve razumno, kako bismo spriječili kršenja sigurnosti i pružit ćemo pomoć nadležnim tijelima, ako do kršenja dođe.

 

8. Kolačići i druge tehnologije koje koristimo

Koristimo kolačiće i/ili slične tehnologije kako bismo analizirali ponašanje korisnika, administrirali stranicu, pratili kretanje korisnika i sakupljali informacije o drugim korisnicima. Ovo se radi u cilju personalizacije i poboljšanja korisničkog iskustva.

Kolačić je mali tekstualni dokument sačuvan u Vašem računaru. Kolačići skladište informacije koji pomažu da stranice rade. Samo mi imamo pristup kolačićima s naše stranice. Možete kontrolisati svoje kolačiće na nivou pretraživača. Izbor da onemogućite kolačiće mogu ometati upotrebu određenih funkcija.

Koristimo kolačiće u sljedeće svrhe:

 • Potrebni kolačići – ovi kolačići su Vam potrebni kako biste koristili važne funkcije na našoj stranici, kao što je prijavljivanje. Ovi kolačići ne skupljaju nikakve licne informacije.
 • Analitički kolačići – ove kolačiće koristimo kako bismo pratili upotrebu i performanse naše stranice.